March 2, 2021 Cristina Toader

Topul celor mai mari companii de dezvoltări logistice și industriale din România în 2020

Primul loc este deținut de CTP, cu 1,22 de milioane de metri pătrați dezvoltați până în prezent și alți 216.000 mp în construcție și o cotă de piață de 24%. Podiumul este completat de WDP pe locul doi, urmat de P3 Logistics Parks.

Anul trecut, s-au construit aproximativ 600.000 mp de spații logistice și industriale. Și, ca de obicei, Bucureștiul deține locul fruntaș în dezvoltări, însumând peste 450.000 mp de spații nou livrate. Cu aceste noi livrări, stocul spațiilor industriale în România a depășit pragul de 5 milioane de mp, ajungând la 5,05 milioane mp, față de 4.46 milioane mp în 2019. Din acest stoc, jumătate este deținut de cei 3 mari dezvoltatori: CTP, WDP și P3. “Asta și pentru că 2020 a fost un an mai bun din punct de vedere al spațiilor de industrial tranzacționate decât 2019, respectiv au fost suprafețe mai mari cu 37,93% (654.904 mp vs. 474.800 mp). Construcțiile nu s-au oprit, ci dimpotrivă au continuat pe toată durata anului 2020, cu adaptare la condițiile impuse de pandemie. Aproape toate șantierele care erau în desfășurare la începutul anului și-au continuat și/sau finalizat lucrările”, a declarat Marian Orzu, Managing Partner Dunwell la cererea Forbes România.

În ceea ce privește anul curent, se pare că, potrivit lui Marian Orzu, piața industrială este pe un trend ascendent.

“Din ce observăm din activitatea companiei noastre, 2021 a început foarte bine, există un pipeline foarte bun de lead-uri, cereri sunt în continuare destul de multe. Ce ne bucură foarte tare este că avem din ce în ce mai multe cereri din producție, un domeniu nu foarte activ în ultimii ani. Sperăm ca în decursul acestui an să finalizam cel putin 3 tranzacții pentru spații de producție, cu suprafețe de peste 10.000 mp fiecare, pe lângă cele clasice de depozitare.

Toate agențiile din piață au în lucru proiecte interesante și considerăm că se va menține tendința de creștere a cererilor și suprafețelor necesare atât noilor jucători intrați pe piață, cât și celor existenți, care vor avea nevoie fie de relocări din clasa B, fie de extinderi ale spațiilor pe care le au deja. Astfel, pentru primul trimestru al acestui an, estimăm un volum tranzacționat al agențiilor de cel puțin 50.000 mp, urmând ca în trimestrele viitoare să se mențină trendul ascendent”, continuă Marian Orzu, Managing Partner Dunwell.

Citeste restul articolului pe Forbes

Contact

Quick questions

+ 40 726 186 462

Send your e-mail

doers@dunwell.eu

Visit us

Calea Floreasca no. 218, District 1
Bucharest, Romania

Contact